Mindig is szerettem a céklát.
Régebben Anyu mindig ecetesen, tormával csinálta és salátának ettük húsok mellé.
Aztán pár éve minden sznob arról beszélt, hogy a sült cékla balzsamecettel királyság, így én is megkóstoltam. Jó volt, jó volt, de a katarzis elmaradt, és szerintem a 1,5 órás sütögetés rohadtul nem éri meg az élményt.
Aztán ettem salátának tejföllel-ezt azóta is imádom, és borscs levest is kipróbáltam.
Mostanában, mióta odafigyelek a kajámra-nem diéta, csak tele lett a bugyrom, hogy mindentől felfújódtam, szélgörcseim lettek- az óta többször gondoltam rá, hogy a céklát ki kéne próbálnom másra is.
1 hónapja nem iszom tejet- a Freibe is a kedvenc kávémat szója tejjel kérem- azóta jobb a helyzet.
Kiiktattam a fehér lisztet, na nem radikálisan és a cukrot is.
A liszttel még variálok, cukor helyett nyírfacukrot használok. Jobb a pocakom sokkal!
Szóval cékla.
A hétvégén sütit kértek a srácok, én meg kísérleteztem. Elolvastam számtalan blogot, de nem akartam lisztet, sem csokit a sütibe, így megalkottam a saját receptemet.
Közre adom, hogy később is meglegyen:
4 tojásfehérjét habbá vertem némi xilittel.
A sárgáját kikevertem mézzel és kb. fél deci olajjal. Szerintem simán lehet vajjal vagy kókusz olajjal is, én sima napraforgót használtam.
3 nagy céklát meghámoztam, megfőztem és pépesítettem. Ezt belekutyultam a sárgájás cuccba.
Másik tálba: 10 dkg zabpehely
10 dkg mazsola
10 dkg sótlan mogyoró felaprítva
10 dkg kókuszreszelék
1 cs. sütőpor
2 ek. kakakó
A két cuccot összekevertem, bele a fehérjét és 180 fokon 40 percet sütöttem. A tetejére csokimázt csináltam.
A mogyorót lehet dióval vagy bármi csonthéjassal variálni.
A fiúknak is ízlett, pikk-pakk elfogyott.
Jövő héten cékla levest csinálok tormás mascarpone habbal.