Zembernek névnapja volt és sétát kapott. Sikerült az idei év egyik legmelegebb napjára esnie a dolognak......ami szopás!

A Gellért szálló előtti kútnál találkoztunk és körbesétáltuk a fürdő részt.

Tini koromban a "Gelázsba" jártunk nyáron a csajokkal.Konkrétan a hullámfürdő mellett töltöttem az érettségi szünetem nagy részét ofkorsz nem tanulással :-) Utoljára vagy 15 éve voltam benne, mert Kicsi nagyon meg akarta nézni, de már akkor is nagy csalódás volt. ez a valaha pompás, gazdagságot sugárzó fürdő kopott volt, csempék hiányoztak a medencékben, rozsdás volt a csap körül.....mindez horror pénzért.

A külső séta után bementünk a fürdőbe. Egyrészt gyönyörű Róth Manó üvegek díszítik a teljes kupolát (2000 körül találták meg egy pince takarítás közben az üvegeket, addig tejüvegek voltak benne). Nem is értem......valaki megrendelte, leszállították, gondolom fizettek érte.............és aztán elfelejtődött.

Másrészt szörnyű látni, hogy a szép előtér jó része piros bársony függönyökkel van takarva, mert kihasználatlanok a területek. van ott minden: iszappakolásos szoba, működött egy női és egy férfi társalgó régen, egy büfé sőt még bankfiók is.

Aztán lementünk a föld alá.

Lent egy teljes barlangrendszer van,el lehet menni a Rudasig és a Rácz fürdőíg.

Meg lehet nézni az ősforrást, ami ma már használaton kívül van, de most is van benne víz és kristály tiszta. A pletykák szerint a Gellértből a konyhás nnik ide jöttek át fürödni mikor végeztek a szolgálattal.

17 forrásból jön ma a víz, amit összegyűjtenek és nyomják fel a medencékbe. Gyógyvíz és világhírű....ezért furcsa, hogy hagyták ennyire lekopni.

A föld alatt kb 45 fok volt és 90%-os páratartalom és záptojás szag. Nem voltunk lent sokat (1 órát) de épp elég volt! Egy csendes őszi napon sokkal jobb lett volna, de mit csináljunk ha nem Demeternek híjják az Embert?!:-)

A séta után ebédelni mentünk a Kopaszi-gátra a Verandába. Maradjunk annyiban, hogy ettünk, nem volt rossz, ellenben qrva drága.

img_20230708_130354-collage.jpg

 

 

 

Szerző: Mókusélet  2023.07.10. 09:52 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mokuselet.blog.hu/api/trackback/id/tr8418163848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása